Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Livsstilskurs
  • Nettbutikk
  • Om meg
  • Kontakt
  • Login

Hvordan fargerik mat kan dempe betennelser

hvordan fargerik mat demper betennelser

Vi spiser med øynene og det vi spiser har stor innvirkning på helse og velvære. Fargerik og naturlig mat kan reduserer risikoen for betennelser, livsstilsykdommer og aldring.  Ofte kan årsaken til sykdom være en skjult eller kronisk form for betennelse. 

Betennelser kan være både bra og dårlig. På den ene siden hjelper det kroppen til å forsvare seg mot infeksjoner og skader. På den annen side kan kronisk betennelse føre til vektøkning og sykdom. Stress, inflammatorisk mat og lav aktivitet kan gjøre denne risikoen enda større.

Å dempe betennelser en viktig for helsen

Hvis du er overvektig, kan kosthold utgjøre en stor forskjell for helsen din og dempe betennelser. Inflammasjon er en del av kroppens immunsystem, problemer oppstår når den bli kronisk. Gevinsten du får kan du merke ganske fort på huden.
Her finner du tips og oppskrifter på naturlig hudpleie: Last ned PDF Naturlig hudpleie

Betennelsesdempende kosthold får huden til å se og føles nye yngre og glattere. Muskler og ledd tåler bedre hardere trening uten å gjøre vondt. Du får mindre allergier og de blir mindre plagsomme om du går ned i vekt. Du reduserer risikoen for livsstilssykdommer hvis du velger ett fargerikt og naturlig kosthold.

Alle grønnsaker, frukt og bær med sterke farger inneholder antioksidanter som stimulerer kroppen og som demper oksidativt stress. Oksidativt stress er en av årsakene til flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer, betennelsesrelaterte sykdommer, leddgikt og leddbetennelser, diabetes.

Mange fargerike grønnsaker vil derfor dempe betennelser. 

Et anti-inflammatorisk kosthold bør inneholde nok av fargerike, rene og hele matvarer som

  • Stabilisere og reduserer blodsukkeret 
  • Inneholde sterke vitaminer, mineraler og antioksidanter
  • Nok Omega-3-fettsyrer
  • Prebiotisk mat styrker tarmfloraen er viktig

Matvarer som inngår i et anti-inflammatorisk  kosthold

1. Spis en regnbue hver dag

Spis så variert som mulig.  Velg fra alle grønnsakssorter når du starter med et betennelsesdempende kosthold, ikke bare den samme maten du bruker hele tiden.
Grønnkål, spinat er gode alternativer og inneholder en masse sunne stoffer. I tillegg er kål og andre grove grønnsaker en god kilde til kostfiber.

Les også: Friskere med naturens farger

Mange grønnsaker er fulle av antioksidanter som fungerer som kroppens indre beskyttelse, og dermed motvirker betennelse. Grove og fiberrike grønnsaker er dessuten nøkkelen til å holde blodsukkeret stabilt. Spis minst 500 g grønt daglig.

Mat som demper betennelse passer for hele kroppen

2. Fargerike grønnsaker, friske bær og frukt

Grønnsaker brokkoli, spinat, rosenkål og gulrot
Velg frukt med lav GI som epler, pærer
Derfor er det viktig at bær er en del av ett betennelsesdempende kosthold. Du finner mye antioksidanter i de sterke fargene som i bringebær, jordbær, blåbær, solbær.

3. Mørk sjokolade og kakao

Disse inneholder antioksidanter som reduserer betennelse og risikoen for sykdom og føre til sunnere aldring. Flavanoler i mørk sjokolade og kakao kan redusere betennelse. Velg mørk sjokolade som inneholder minst 70% kakao - eller mer - for å få de betennelsesdempende fordelene.

4. Spis fet fisk minst to - tre gang i uken

Spis fet fisk som laks, sild og makrell minst 2-3 ganger i uken til middag og de andre dagene som pålegg eller du tar tran hver dag. Du kan også ta tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin D. Det er viktig å få nok Omega-3 fiskeolje daglig for å få den betennelsesdempende effekten som demper irritasjon i kroppen.

5. Økologiske sunt fett

Du finner økologiske fett fra oliven, linfrøolje, kokosolje, MCT olje. Dette kan du bruke til dressing til salater og bland i maten.
Avokado og saltede, rå nøtter og frø er en god kilde – spis en håndfull daglig. Husk det er ganske mye kcal i fett. Extra Virgin olivenolje som dressing til salater og smør på varme grønnsaker. Dette er viktig for opptak av fettløselige vitaminer.

Mandler og flere typer nøtter kan være med å senker kolesteroltallet og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt når du spiser brød og andre karbohydrater. 

6. Bruk rikelig med friske urter og grønn te

Disse inneholder sterke antioksidanter og noen av dem, som kanel, kan bidra til å holde blodsukkeret stabilt. Også eplesidereddik og sitronsaft hjelper blodsukkeret, da ett svingende blodsukker kan skape betennelser.
Bruk urter og krydder som kanel, sitronsaft, timian, merian, oregano. Disse krydderne sammen har en god detoxeffekt, gurkemeie, hvitløk, ingefær, chili.

Dette bør du spise mindre av

  • Ferdigmat inneholder bearbeidet fett, transfett og palmeolje.
  • Ferdiglagede kjøttprodukter.
  • Spis mindre av karbohydratrike matvarer, eks. poteter, søte frukter.
  • Kutt ut raffinerte karbohydrater som hvitt mel, pasta og sukker.
  • Omega-6 – vanlig kilder inkluderer solsikkeolje og palmeolje.

Mitt beste tips er: Lag mest mulig mat fra bunnen av rene, naturlige og fargerike råvarer.
Ønsker du flere tips for en friskere hverdag finner du mer her: Spis deg friskere minikurs

Jeg har god tid til å hjelpe deg, ta gjerne kontakt.

Kommentarer

Kommentarer

Filed Under: Kosthold

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Blir du friskere med faste og detox?
  • Hvordan fargerik mat kan dempe betennelser
  • Slik får du mer overskudd og energi

Spis deg friskere – Kurs

Livsstilskurs

© 2021 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern