Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Nettbutikk
  • Om meg
  • Kontakt
  • Login

Maten som gir deg mer styrke

Mat som medisin kan gjøre underverk for helsen din. Maten du spiser har stor effekt på helsen, både i positiv eller negativ retning. Har du slitt med ulike betennelse i ledd, muskler og bindevev, er det viktig å tenke over hva du spiser. Visste du at de fleste kroniske sykdommer starter med en liten betennelse?

Det vi spiser kan gi smerter, redusert bevegelighet og gi dårlig nattesøvn. Det er ikke lett å være bevist på at det du spiser påvirker betennelse i kroppen, hvis du ikke vet. Trenger det å være sånn? Du kan lære og gjøre noe, selv om det krever en del av deg å satser på mat som medisin. 

” Om noen ønsker seg en god helse, må denne først spørre seg om hun er klar til å slippe tak i årsakene til sin smerte. Bare da er det mulig å hjelpe henne.” Hippokrates

Mat som medisin er fargerik, ren og naturlig  

Det er ikke en farge eller grønnsak som reduserer helseplager. Du må spise flere ingredienser som demper betennelser, samtidig  kutte ned på mat som øker betennelser for å få god effekt av endringene dine. Det tar tid og tålmodighet.

Her er noen forslag til hva du kan spise.

  • Fete fiskeslag med Omega-3-fettsyrer 
  • Tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin D om vinteren
  • Kok kraft og drikk hver dag, her er oppskrift.
  • Bruk fett fra oliven, avokado, oliven, økologiske olivenolje, linfrøolje
  • Usaltede, rå nøtter og frø – spis en liten håndfull daglig
  • Ha fokus på sesongens friske bringebær, jordbær, blåbær, solbær
  • Grønne bladgrønnsaker har mye antioksidanter
  • Det har også krydder og urter, særlig ingefær, hvitløk og gurkemeie
  • Fiberrik mat i form av grove kornprodukter om du tåler det
  • Velg frukt med lav GI som ikke påvirker blodsukker mye
  • Syrnede meieriprodukt med naturlig gode bakteriekulturer eller tilsatt probiotika
  • Reduser et kosthold med mye bearbeidet kjøtt, melprodukter og sukker 

Nyt mat i regnbuens farger. Les om de sunneste grønnsakene du kan spise

Jeg er opptatt av terapeutisk detox etter TKM; om matens farger og funksjoner de har for kroppens avgifting. Derfor spis er ett fargerikt, rent og naturlig kosthold er viktig for en friskere helse.

Det er i de sterke fargene antioksidantene ligger 

Kjenner du til Yin og Yang? Det er gamle kinesiske symbolbegreper for de to grunnkreftene som sammen skaper naturens kretsløp og menneskelivets orden. Disse to elementene gjensidig utfyller hverandre og utgjør en "høyere enhet".

Yin tenkes som et feminint prinsipp, representerer det jordiske, det mørke, kalde, nordlige, vinterlige.
Yin står for utrensning, detox.
Yang oppfattes maskulint og representerer det himmelske, lyse, varme, sørlige og sommerlige. Yang øker sirkulasjon, varmer, skaper energi og økt stoffskifte. 

Det er de blå, grønn og lilla fargene som er Yin
Dette er mat med farger som virker svalende eller kald.
Eksempler er blåbær, bjørnebær, stikkelsbær, blå druer, solbær, kirsebær, fiken, plomme, rødbeter, aubergine, rødløk, rødkål.

Mat med grønne farger kan du virkelig fråtse i 
Dette er basedannende grønnsaker og urter: Brokkoli, asparges, spinat, grønn paprika, kål, selleri, squash, lime, salat, spirer, sukkererter, avokado, purre, vårløk, kiwi, grønn te.
Krydderurter: gressløk, dill, timian, mynte, basilikum, rosmarin, persille, sitronmelisse.

Fargene rødt, oransje og gule farger er Yang.  

Mat med oransje og gul farge er appelsin, klementin, cantaloupe melon, sharon, aprikos, mango, eple, ananas, gul plomme, nype, multer, sitron og ingefær, gurkemeie.
Du finner det også i grønnsaker som gulrot, søtpotet, kålrot, gresskar og gul paprika, 

Mat med rød farge, grønnsaker, bær og frukt: rød paprika, granateple, tomater, chili, bringebær, tyttebær, tranebær, jordbær, røde druer og vannmelon.

Les også: Spis deg fri fra betennelser

Som en konklusjon: 
Alle grønnsaker, frukt og bær med sterke farger inneholder antioksidanter som stimulerer kroppen og som demper oksidativt stress.
Oksidativ stress er en av årsakene til flere sykdommer som betennelsesrelaterte sykdommer. Det er derfor det er viktig og spise mat som medisin, din fargerike medisin!

Ønsker du flere tips fra Sunnere Hverdag? Meld deg på Spis deg friskere minikurs

Ta gjerne kontakt med meg.

Kommentarer

Kommentarer

Filed Under: Kosthold, Spis deg friskere

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Hvordan få mer overskudd og energi?
  • Kanskje trenger du bare nytt fokus?
  • Sunnere med matens naturlige farger?

Spis deg friskere – Kurs

Livsstilskurs

© 2021 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern