Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Lev deg friskere
    • Fargerikt kosthold
  • Nettbutikk
  • Om meg
  • Kontakt
  • Login

De sunneste grønnsakene du kan spise

Grønnsaker er noe du bør spise mer av!  Det beste er økologiske, jo færre sprøytemidler jo bedre er det for naturen. Grønnsaker er uansett godt for helsa. Du gjør kroppen din en stor tjeneste hvis du lar grønnsaker være en større del av matinntaket ditt. Da får du i deg mange av de næringsstoffene du trenger.

Grønnsaker inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler. Dermed reduseres risikoen for å utvikle forskjellige livsstilssykdommer. I tillegg til antioksidanter inneholder grønnsaker også vitaminer, fiber og mineraler som er bra for helsa.

Her er "grønnsaksforskerens" toppliste.

De sunneste grønnsakene trenger slett ikke være kjedelig mat. Det er en vanlig oppfatning at alt som smaker godt må være usunt. Eller at alt som er sunt må smake kjedelig. Heldigvis er det ikke så svart-hvitt, selv når man snakker om grønnsaker som brokkoli.

” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”, sa Hippokrates
  • Selleriroten er kalorifattig og kostfiberrik.

 Men den er også rik på B-vitaminet folat, og en kilde til vitamin C, kalium og sporstoffet kobber. Den knudrete knollen har et sprøtt og hvitt fruktkjøtt som er rikt på eteriske oljer. Kjent for en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig aroma. Bruk selleriroten i ferskt kjøtt og suppe, lapskaus og frikassé. Men har du forsøkt sellerirotpuré og sellerisuppe.

  • Brokkoli er blant de aller sunneste grønnsakene som finnes.

Den har lenge vært regnet som supermat da den er full av vitaminer, kostfiber og protein. I tillegg er brokkoli rik på en rekke antioksidanter, er rik på jern og A-vitaminer. Det er mange gode grunner til at vi bør spise mer av den.
Når vi kutter opp eller tygger brokkoli, frigjøres plantestoffer som har en rekke egenskaper som forebygger helsen på flere måter.

  • Kålrot kalles gjerne «Nordens appelsin»

Dette er fordi den er så rik på C-vitamin. Den inneholder få kalorier, og vitaminene beholdes godt utover vinteren. Kålroten er en grønnsak vi absolutt bør spise mer av.
Brukes som mos, i supper, lapskaus eller spis den rå.

Grønnkål danker ut andre grønnsaker når det gjelder antioksidanter. 

Grønnkål er for eksempel proppfull av A- og C-vitaminer. Den inneholder også kalsium og fosfor, og er en av grønnsakene som inneholder mest jern. I tillegg har den lite kalorier.
Bruk f. eks til suppe, wok, grønnkålchips, smoothie.

  • Rosenkål er for mange en av julens viktigste grønnsaker. 

Dette er fordi den særegne kombinasjonen av sødme og bitterhet gjør at den passer perfekt til julemiddagene. Men det er ingen grunn til å begrense bruken av rosenkål til jul. Den smaker akkurat like godt året rundt til for eksempel vilt, kalkun og fisk – ja, faktisk til det aller meste.

Rosenkål er en av våre mest næringsrike grønnsaker, og den er særlig rik på C-vitamin, kalium, fiber og protein. Spiser du 100 gram rosenkål får du i deg hele 5,1 gram protein.

  • Tomater  inneholder mye av antioksidanten lykopen.

Lykopen et fargestoff som vi finner finner i skallet. Jo dypere rødfarge, desto mer lykopen. Tomaten er kalorifattig og rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Lykopen tilhører en stor gruppe antioksidanter kalt karotenoider. Utvalget av tomater økt betydelig i matbutikker, noe som er veldig positivt.

  • Løkens helsebringende egenskaper er nevnt langt tilbake i historien. 

Løk inneholder noen vitaminer samt mineraler. Løk har en positiv effekt på helsen, fordi den inneholder antioksidanter. Løken inneholder også svovelforbindelser som sier å forebygge sykdommer. Det er disse svovelforbindelsene som gir løken den karakteristiske lukten og smaken.

  • Erter er den mye elskede og hatede belgfrukten.

Erter har et høyt innhold av både fiber og protein. Erter metter godt, samtidig som den er ypperlig mat om du ønsker å gå ned i vekt uten sultfølelse hele tiden. Erter holde blodsukkeret stabilt. Du får også i deg en god del jern om du spiser erter.

  • Spinat er kongen blant bladgrønnsaker når det gjelder næringsinnhold.

Spinat er en en av de sunneste grønnsakene, supergrønnsak, full av kostfiber, vitaminer. Bruk i supper, stuing, wok, smoothie, juice.
Spinat, grønnkål og asparges er supermat for detox av leveren - sammen med krydder øker det avgiftning. 

Spinat og grønnkålsuppe:

  • 1pk frossen spinat
  • 1 liter hakket grønnkål eller 1 brokkoli
  • 11/2 liter kraft
  • 1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 1 purre, 1 gul løk
  • 1 pose frossen aspargesbønner
  • smør til å surre grønnsaker
  • 2 ss olivenolje
  • smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt
  • 1/2 hvitløk
  • evnt. 1 boks kokosmelk

Slik lager du spinat og grønnkålsuppe:
Tin spinaten eller bruk fersk og surr sammen med løk, hvitløk og grønnkål i smør. Kok alt sammen.
Når suppen er kokt: Smak til med krydder. Ikke bruk for mye salt, da dette binder vann i kroppen.
Du kan bruke en stavmikser hvis du vil lage mos av suppa.

Lykke til med grønnsaksvalget.
Ønsker du flere tips fra Sunnere Hverdag? Ta gjerne kontakt om du trenger flere tips. 

Kilde: https://www.bama.no/gronnsaker/

Kommentarer

Kommentarer

Filed Under: Spis deg friskere

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Blir du friskere med naturens farger?
  • Derfor er det viktig å gå hver dag
  • Du vet ikke før du har prøvd

Spis deg friskere – Kurs

Livsstilskurs

© 2021 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern