
Spis en regnbue med matens naturlige farger hver dag, det har vi hørt mange ganger. Mat med friske farger gjør deg gladere og påvirker både psyken og hjernens mulighet til å fungere optimalt. Enkelte næringsstoffer kan være sentrale ved angst og depresjon.
Det som er viktig i et sunt kosthold er variasjon. Det er å spise variert og fargerikt – altså at du spiser forskjellige frukter og grønnsaker med ulike farger. I tillegg er «fargeløse» eller hvite grønnsaker også næringsrike matvarer som bidrar godt med vitaminer og mineraler, så inkluder også grønnsaker som blomkål, sellerirot, hvitløk og pastinakk i kostholdet.
Spis ren mat med naturlige farger
Vi vet at enkelte matvarer er ekstra næringsrik og bra for helsa. Vi snakker ikke om supermat i pille- eller pulverform, men helt vanlige, hele og rene matvarer som inneholder mange nyttige næringsstoffer. Derfor er det viktig å inkludere flere ulike bær, frukter og grønnsaker i kostholdet som alle bidrar med ulike vitaminer og mineraler som kroppen.
Les også: Kostholdstips som gir deg mer energi
Fargerike måltider er derfor med på å redusere risikoen for sykdommer. Når vi spiser frukt, bær og grønnsaker som inneholder mye antioksidanter er det gunstige for helsen vår. Du har sikkert hørt at måltider med flere naturlige farger vil hjelpe deg å leve et friskere og sunnere liv?
Grønnsaker, bær og frukt kan ha en rekke fordeler for helsen din, fordi de inneholder mange livsviktige næringsstoffer og vitaminer. I følge TKM (tradisjonell kinesisk medisin) er farger og smak viktig for kroppens avgiftning og viktige funksjoner i kroppen:
- Røde farger har en bitter smak
Grønnsaker og frukt med denne farge og smak er med på å styrke hjerte og tynntarm. Den bitre smaken kan dempe feber, betennelse og hjelper mot hoste. Prøv dette neste gang du er forkjølet. Tomater inneholder også store mengder lykopen, som er en kraftig antioksidant.
- Gule og oransje farger har en søtlig smak
Mat med disse fargene styrker milt og magesekk, virker styrkende, varmende, lindrer smerte. Kan også virker også beroligende når du stresser. Men, for mye søt smaks kan øke slimproduksjon i bronkier, bihuler og øke betennelse og fedme.
Gult inneholder karotenoider som stabiliserer blodsukker og reduserer risikoen for diabetes, bidrar til å redusere fettinnholdet i blodet. Gode kilder er søtpotet, sitron, appelsin, gulrøtter.
Grønn mat styrker leveren, forfrisker og avgifter.
Visste du at surt virker beroligende når du er hissig og temperamentsfull? Derfor bør du bruke denne smaken i perioder med mye stress. Grønt inneholder klorofyll som er blant de gunstige stoffene vi finner mye av i brokkoli.
Klorofyll kan bidra til å redusere risikoen for sykdom. Gode kilder er kålplanter, brokkoli, grønne bladgrønnsaker som spinat, salater.
- Hvite farger og smaken av krydder
Dette er mat som styrker lunger og tykktarm. Hvite grønnsaker inneholder stoffer som kan motvirker betennelse og aldring. Det beskytter blodkar mot angrep fra frie radikaler og reduserer risikoen for blodpropp. Gode kilder som løk, hvitløk, blomkål, epler, neper, kålrot og sellerirot.
Les også: En sterkere helse starter med maten
Enkelt å spise mer grønnsaker når du lager suppe.
Ingen ting er bedre enn hjemmelaget mat som suppe, den varmer og metter, er billig og sunn mat. Bruk mange forskjellige grønnsaker, som sellerirot, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter, løk eller tomater. Du kan også bruke bønner og linser.
Tilsett friske urter, bruk chili, ingefær, hvitløk for å piffe opp. Server gjerne din favorittsuppe med litt grovbrød, og nyt den med god samvittighet!
Tips: Har du barn som ikke liker grønnsaker, bruk stavmikseren og mos suppen, den blir glatt og fin.
Ha godt med grønnsaker, bær og frukt når du lager smoothie
Mangler du gode oppskrifter, kan du laste ned Smoothieguiden fra Sunnere Hverdag.
Sunn og frisk mat handler om et fargerikt kosthold. Mat som styrker og gjør en sliten og trett kropp friskere, mer energifull.
Jeg er kostveileder med fokus på fargerik og naturlig mat. Jeg har god tid til å hjelpe deg, ta gjerne kontakt.
Hvor mye grønnsaker bruker du om dagen?
Legg igjen en kommentar