Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Aloe Vera produkter
  • Lev deg friskere
    • Kosthold
  • Periodisk faste
    • Smoothie Guiden
  • Spis deg slank
    • Tarm i balanse
  • Om meg
    • Kontakt
    • Login

Frisk opp maten med fargerike grønnsaker og urter

skap ditt magiske kosthold
Å

Vi «spiser» med øynene. Når du spiser friske urter, fargerike grønnsaker, frukt og bær i hverdagen, er det nyttig for både kropp og sinn. Mange næringsrike planter inneholder en rekke nyttestoffer som har god effekt på hverdagsplager. Fargerike grønnsaker og planter har størst verdi når de spises friske.

Det beste er at du kan både tørke og fryse dem for å ha et lager til senere. Mange krydderurter har i tillegg til god smak også medisinske egenskaper. Urter kan påvirke mange organer og funksjoner samtidig. De er antioksidanter, styrker immunforsvaret, virker betennelsesdempende, smertestillende.

Gode fordøyelsesurter og planter 

  • Pepper: Ved dårlig fordøyelse, forstoppelse og diaré
  • Chili: Øker forbrenningen
  • Basilikum: regulerer appetitten, fordøyelsen, styrker magen
  • Oregano: stimulerer appetitt, fordøyelse, styrker magen og bra for gallen
  • Rosmarin: stimulerer appetitten, styrker leveren, fremmer fordøyelse, styrker magen 

Det er mange gode grunner til å bruke urter som lindre plager og opprettholde god helse. Dette er en viktig del av vår ernæring, og har «alltid» vært og blitt brukt både som mat og medisin.

Lesetips: Kanskje trenger du bare å endre fokus

Løvetann er et mildt styrkemiddel som renser kroppen

Ved å øke utskillingen av giftstoffer, avfallsstoffer og forurensinger både via leveren og nyrene. Løvetann inneholder bitre stoffer som stimulerer fordøyelsen ved å fremme appetitten og øke utskillelsen av magesyre og galle.

Den medisinske virkningen av løvetann er knyttet til fordøyelse og urinveien. Roten av løvetann er et av de mest effektive avgiftende midlene vi har i urtemedisinen. Urten anbefales ved urinsyregikt og andre revmatiske plager.

Løvetannens bønn: Blås på meg barn! Fang mine stigende stjerner og kikk på min gule sol– som brenner i gressets grønne himmel – med alle de undrende øyne. La de små barn komme til meg for de vet ikke hva ugress er.

Brennesle er en næringsrike matplante

Tørkede brennesleblad er enkel å bruke i matlagingen. Bladene brukes til urtete, gjerne sammen med bjørkeblad og løvetann. Den er rik på vitamin C, klorofyll og mineraler, særlig jern, fosfor, sink, magnesium.

Om våren inneholder brenneslen tre ganger så mye proteiner som kål. Brennesle har blodrensende egenskaper og virker urindrivende, demper blodsukker, kan derfor brukes ved væskeansamlinger, revmatiske lidelser og høysnue. Ferske blader kan du bruke til suppe. 

Brenneslesuppe:

  • 1 liten løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • 1 liter brennesleblader, bruk unge skudd/blader
  • 6 dl mild kyllingkraft/buljong
  • 1 dl fløte
  • salt, kvernet pepper og revet muskat

Bruk hansker når du jobber med neslebladene. Skyll bladene i kaldt vann.Fres løk og hvitløk i smør i en kasserolle. Rør inn bladene når løken har blitt blank og mør. Fres videre under omrøring til bladene har falt sammen.

Tilsett kyllingkraft, kok opp og kok suppen i 5-10 minutter.Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløten, gi suppen et nytt oppkok og smak til med salt, pepper og revet muskat.

Lesetips: Skap litt ekstra energi i hverdagen

Rødkløver er en blodrensende urt som fremmer fordøyelsen og stimulerer avgifting av kroppen. Mye brukt til behandling av hudproblemer som utslett og eksem, ofte i kombinasjon med løvetannrot. Rødkløver virker avslappende, krampeløsende og slimløsende, noe som gjør den brukbar til behandling av hoste, bronkitt og kikhoste. Den er også blitt brukt ved vanlig forkjølelse, astma.

Bjørkeblader som te er et av de beste urin og svettedrivende midlene i urtemedisinen. Virkningen er langvarig og bjørk ikke har noen irriterende påvirkning på nyrene. Den kraftige urindrivende virkningen kan bidra til å drive ut nyre- og blærestein, og bjørke-te kan også ta knekken på skadelige bakterier i nyrene og urin.  Lysegrønne, nyutsprungne bjørkeblader strutter av energi og er fulle av C-vitaminer.  

Brygg deg en deilig kopp te med smak av vår:

  • 2½ dl nyutsprungne bjørkeblader
  • 5 dl kokende vann
  • 2 ss honning

Fyll et stort glass eller en tekopp med små, nyutsprungne bjørkeblader. Hell over kokende vann og la stå og trekke i 3-4 minutter. Ikke bruk de første bladene, de er «klissete» vent heller til bladene er utvokst. Ønsker du å tørke urter selv, kan en urtetørker være en god investering. Eller kjøp tørkede urter. 

Bruk gjerne brennesle, løvetann og bjørkeblader sammen. Kilde: Urtekilden

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse

Ta gjerne kontakt.

Kommentarer

Kommentarer

Filed Under: Blogg, Kosthold, Oppskrift

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Fargerik og ren mat gjør deg glad
  • Periodisk faste har god effekt på helsen
  • Hvorfor er det så vanskelig å spise sunt?

Spis deg friskere – Kurs

kanskje trenger du å endre fokus

© 2025 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern