Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Aloe Vera produkter
  • Lev deg friskere
    • Kosthold
  • Periodisk faste
    • Smoothie Guiden
  • Spis deg slank
    • Tarm i balanse
  • Om meg
    • Kontakt

For lite eller mye magesyre, ta testen

rodbete

Mange av oss sliter med syreproblemer. Men, vet du forskjellen på for lite og for mye syre? Ofte kan det problemet være at du har for lite. Vi spiser ofre mat som krever nok magesyre. For lite kan være plagsomt for mange mager. Visste du stress påvirker magesyren? Krav og forpliktelser som hoper seg opp og gir plager.

Dersom du ofte spiser mye fet og søt mat og drikker ved siden av, blir det for mye i forhold til det magen tåler, syra jobber på høygir. På apotek kjøper du  Aciglumin. Den brukes ved nedsatt eller manglende saltsyreproduksjon i magesekken, når du har symptomer som svie og ubehag i mellomgulvet eller sure oppstøt.

«Hvert menneske er unikt og det er menneskene, ikke sykdommen, som må tas vare på.” sitat Hippokrates

Eller du kan prøve testen med natron for å nøytralisere magesyren mot halsbrann og sure oppstøt. Dette er kun en test for å sjekke om du kan ha for lite magesyre. Testen bør du gjøre på tom mage om morgenen.

Lesetips: Frisk opp maten med urter og krydder

Slik gjør du: Bland en strøken teskje natron i et lite glass vann, rør ut og drikk på tom mage om morgenen. Hvis du ikke har rapet innen fem minutter, kan det tyde på lav magesyre. Jo lenger tid det tar før du raper, jo dårligere stelt er det! Hvis du raper eller kaster opp veldig kort tid etter du har inntatt blandingen, kan det tyde på høy magesyre.

Tips for bedre fordøyelse:

Start dagen med 1 glass vann med presset sitron eller eplecidereddik og 1 ts Chiafrø. La frøene ligge i vannet i ca 15 min, rør om i glasset. Chiafrø er veldig skånsomme fibre for tarmen.

Sunne melkesyrebakterier «pleier» de snille tarmbakteriene med å få orden på tarmen. I en helsekost kan du få kjøpt forskjellige typer flytende fermenterte melkesyrebakterier.

Lesetips: Når maten blir en utfordring

Ikke drikk for mye til maten. Vann er viktig for fordøyelsen, men ikke når du spiser. Det tynner ut magesyren og proteinene du spiser trenger magesyre for å bli fordøyd. Magesyren skal også kverke bakterier fra maten.

Du ender opp med vondt i magen, får for mye luft og blir uvel fordi fordøyelsen tar lengre tid og skaper trøbbel. Husk å tygge maten godt.

Test ut om du har for lite magesyre med rødbeter:

Du kan sjekke om du har lite magesyre ved å drikke ett glass rødbeter juice eller spise rødbeter, gjerne om kvelden. Om morgenen ser du om urin er litt rødaktig, ja da har du litt lite magesyre.

Du trenger kanskje å ta en Aciglumin før du spiser proteinrik og fet mat. Symptomene på for lite og for mye magesyre er ganske like.

Supersunn rødbertesmoothie av juice
  • 2 dl Helios Rødbetejuice
  • 1/2 – 1 avokado
  • saft av 1 appelsin
  • 1-2 cm fersk ingefær
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss kokosolje

Kjør alle ingrediensene sammen i en blender. Smak til med litt kanel, svart peper, litt chili eller server som den er. Strø noen nøtter på toppen for å få litt å bite i.

Når du plages med halsbrann:

Ta 1/2 – 1 ts natron i ett glass vann hvis du får halsbrann. Ikke bruk mye syrenøytraliserende tabletter.

Bitterstoffene spilleren viktig rolle i hele fordøyelsen, fra munn til tarm. Du kan kjøpe Bitterstern i en helsekost og ha noen dråper i vannet.

Du finner bitter smak i grønne salater, urter, grønnsaker som brokkoli, spinat, rosenkål og grønnkål.

Rødbeter istedenfor «rødkål»

  • Grovrasp ferske 3 – 4 rødbeter og ha i en kjele med litt vann
  • Kok opp og smak til med litt eplesidereddik
  • Tilsett litt krydder som ingefær, nellik, karve, en liten bit stjerneanis
  • La det koke til rødbetene er møre. Smak til med litt salt, pepper og litt honning.

Dette kan du spise til middagen.

Lykke til med en sunnere fordøyelse og mage.

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Filed Under: Blogg, Livsstil

Lar du mat være din medisin?

Mat er viktig, har du brukt mat som din medisin? Hvis du vil og er innstilt på det, så ja. Fokus på mat, kosthold og helse har kanskje aldri vært større enn nå. «Mat som medisin» er i skuddet og det brukes av mange med fokus på kosthold. Mat med høy kvalitet som gjør kropp og sinn friskere og gladere. Er mat DIN medisin?

Sunnere Hverdag er opptatt av hva mat gjør med kroppen, at maten styrker og bygger opp kroppen din. Mat som hjelper de forskjellige organene til å gjøre jobben sin. Men også gi deg bedre helse og velvære – både for kropp og sinn.

Mat som medisin er brukt i hundrevis av år.

På tide å ta opp att den gamle kunnskapen? Du kjenner igjen gleden når du spiser god mat. Matglade er viktig for alle. Kosthold med ren mat, grønnsaker i alle regnbuens farger, gir deg mineraler, vitaminer, antioksidanter er med på å holde deg frisk. Nok proteiner og fett, masse Omega-3 reduserer betennelse, forebygge og redusere helseproblemer.

Underveis ble det glemt, da vi byttet ut mat som medisin med piller som medisin. Men er vi blitt friskere? Nei, det er vi nok ikke. Det er flere med livsstilssykdommer eller overvektige eller ekstrem fedme, belastningsplager osv. På veien har noe blitt veldig galt.

Bli friskere med fargerik og naturlig mat

Mat og måltider er en viktig del av en sunnere og friskere hverdag. Matglede er viktig, synet, smaken, duften av mat setter i gang fordøyelsen. Naturlig, fargerik mat uten alle slags tilsetningsstoffer er så viktig for helse. Naturlig mat trenger ingen liste over ingredienser – som du verken kan lese eller forstå.

Les også: 6 sunne grønnsaker du kan spise

Detox er også en god måte å forebygge sykdom på.

Du trenger ikke vente med å ta en detoxkur til du er blitt syk! Spiser du mat som ikke passet til din kropp og kan det skaper grobunn for kroniske sykdommer. Feil mat som kan gi deg store utfordringer, vondt i magen, hodepine, trett, sliten, smerter i kroppen osv.

Detox etter tradisjonell kinesisk medisin har en annen innfallsvinkel til kosthold og helse enn det vi har. Det er farger, smaker, årstider. Fokus på hvilke organer som er i ubalanse og som trenger mat som styrker og støtter opp under de naturlige avgiftnigsprosessene i kropp.

Har du hørt om Hippokratessuppe?

Den sies at Hippokrates fant opp denne suppen selv. Suppen er en del av en diett som er uten salt og blir brukt for rensing av nyrene.  Her er oppskriften på suppe for detox og lindring. Denne suppen og oppskriften er blant annet kjent fra Dr. Gerson Therapy.

Slik lager du suppen (fritt oversatt):

  • 4 stilker selleri eller ½ selleri, kutt opp i biter
  • 1 – 2 fedd hvitløk
  • 2 middels løk eller bruk purreløk
  • 0,5 -1 kg tomater, skjær ut stilken og del tomatene i biter
  • 0,5 kg poteter
  • 1 mellomstor persillerot, i små biter
  • 1/2 bunt persille

Del opp og ha alle ingrediensene i en gryte med vann. Kok opp og la det småkoke ca 1,5 timer. Hvis du ønsker å bruke suppe som buljong, sil bort alle komponenter. Skal du ønsker suppen tykkere, bruk en stavmikser og mos alle grønnsakene. Da får du med alle fibrene. Tips: Hvis du ønsker å salte suppen, bruk litt urtesalt.

Mange urter og krydder har god helseeffekt

  • Ingefær har en viktig og anti-inflammatorisk egenskaper og støtter avgiftning av leveren.
  • Gurkemeie hjelpe leveren din til avgiftning og styrke hele kroppen.
  • Cayenne stimulerer sirkulasjonssystemet, øker pulsen, lymfesystemet og fordøyelsen. Den  hjelper magesyren og forbedrer kroppens evne til å forbrenne mat og giftstoffer.
  • Chili er med å øker forbrenningen.
  • Pepper hjelper ved dårlig fordøyelse, forstoppelse og diaré.
  • Basilikum regulerer appetitten, fordøyelsen, styrker magen.
  • Mens oregano stimulerer appetitten, fordøyelse, mage, galle.
  • Rosmarin stimulerer appetitt, galle, styrker leveren, fordøyelse, virker på mage.

Få en friskere hverdag med fargerik og naturlig mat. Og en kropp med energi som du trives i. Når kroppen er i balanse blir du friskere.

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Filed Under: Blogg, Kosthold

Derfor er chiafrø supermat for tarmen

sunn frokost

Chiafrø er supermat og ett godt frokostalternativ. Vet du hvorfor disse frøene er så sunne? Først og fremst inneholder chiafrø lite kalorier og godt med fiber som gjør at du holder lenger på mett lenge. I tillegg er disse frøene svært rik på Omega-3 og 6 fettsyrer.

Disse frøene inneholder kalsium, jern, sink, magnesium og selen og er en kilde til protein. Chiafrø er en av de beste plantekildene til Omega-3. Siden vi bør spise en større andel omega-3 i forhold til Omega-6 enn hva mange av oss gjør i dag, er chia en fin ting å få inn i kostholdet.

Les også: En sunn tarmflora gir en bedre helse

Start dagen med en Chiadrikk

Chia Fresca er en forfriskende energidrikk fra Mexico som lages tradisjonelt av chiafrø, vann, sitronjuice og litt honning. Du får en rask, enkel og forfriskende måte å få i deg de næringsrike chiafrøene inn i kostholdet ditt. Perfekt å drikke etter trening, eller nytes en varm sommerdag.

Slik gjør du:

  • 1/ 2 liter vann
  • saften av 1/2 – 1 sitron eller økologisk sitronjuice
  • 2 ss honning
  • Rør i 2 ss chiafrø og la dette stå å svelle i 10 -15 minutter.

Chiafrøene vil danne en gele når de ligger i vann (som linfrø) og er skånsomme fibre for tarmen. Dette er bare ett tips om hvordan du kan bruke chiafrø.

Chiafrø er supermat for fordøyelsen.

Plages du med fordøyelsen, kan chiafrø være en veldig god kilde til fiber. De er slimdannende i tarmen og kan fremme fordøyelsen når du sliter med forstoppelse eller sliter med løsere mage. Smaken er relativt nøytral, noe som gjør at chia kan brukes i nesten all slags mat.

Du kan bruke chia i grøt eller i pudding, men også i bakst, smoothie, i yoghurten, eller bare drysset over en salat. Har du chiafrø i væske, vil den absorbere væsken og få en geleaktig konsistens. Dette gjør at chia også kan brukes som tykningsmiddel i sauser eller istedenfor egg i oppskrifter.

Chiagrøt er så enkelt å lage

Du må bare elske chiagrøt med havregryn! Det er et sunt og næringsrikt måltid. Dette kan du lage om kvelden, sette i kjøleskapet og nyte til frokost om morgenen. Eller ta det med på jobb og spise der om du har det veldig travelt om morgenen.

  • 3 ss hele chiafrø
  • ca. 1/2 dl økologisk lettkokt havregryn, gjerne glutenfri
  • ca. 2 dl valgfri melk- som økologisk kokosmelk
  • smak til med litt salt

Som ekstra smak kan du bruke litt vanilje,  honning, kanel. Da er det bare å røre alt sammen chiafrø, havregryn og melk. La den stå i kjøleskapet i en time, eller over natten.

Server grøten med  mangobiter, hjemmelaget syltetøy, kokosflak, nøtter, 1/2 banan, ferske bær eller oppskåret frukt.

Derfor er chiafrø så sunt:

Chiafrø inneholder proteiner:

Har du fokus på vegetariske proteiner, er chiafrø et godt valg. Chiafrø er nemlig en av planterikets beste proteinkilder, noe som øker metthetsfølelsen.

Har ett høyt innhold av fiber: 

Det er fem gram fiber i en spiseskje med chiafrø, mye høyere enn det er i sesamfrø, linfrø og solsikkefrø. Fiberen binder til seg masse væske og svulmer derfor opp i tarmene.Det styrker fordøyelsen og holder deg mett lenge og holde blodsukkeret stabilt. Chiafrø kan derfor hjelpe deg hvis du vil ned i vekt.

Omega-3-fettsyrer:

Spiser du to skjeer med chiafrø, får du flere Omega-3-fettsyrer enn fra laksefilet. Det er viktig å skille mellom animalske og vegetabilske Omega-3-fettsyrer. De animalske, EPA og DHA er de viktigste. De styrker blant annet immunforsvaret og nervesystemet, og disse finnes bare i fet fisk.

Chiafrø kan ikke erstatte sunn, fet fisk, men frøene er kilden til vegetabilske Omega-3-fettsyrene og derfor kan de være en god kilde til å øke inntaket av flerumettet fett, noe de fleste av oss får for lite av.

Kalsium: Chiafrø er rike på kalsium som styrker beinbygningen. Derfor er chiafrø et godt alternativ om du ikke drikker melk. En spiseskje chia inneholder seks prosent av kalsiumbehovet for en dag.

Antioksidanter: Chiafrø er fulle av antioksidanter som styrker immunforsvaret og bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler, og dermed mot aldring.

Slik lager du enkelt syltetøy med chiafrø:

Kok opp 2oo gram bringebær, blåbær som du smaker til med søtt som du bruker. Eller bare lag rørte bær. Du kan også bruke chiafrø som tykningsmiddel i syltetøy. Avkjøl litt og tilsett 1 ss chiafrø og la det avkjøle helt. Er syltetøyet litt for tynt, tilsett litt mer chiafrø. Chiafrø er supermat, noe som du kan spise hver dag.

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Filed Under: Blogg, Frisk tarm, Kosthold

Neste side »

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • For lite eller mye magesyre, ta testen
  • Lar du mat være din medisin?
  • Derfor er chiafrø supermat for tarmen

Spis deg friskere – Kurs

kanskje trenger du å endre fokus

© 2025 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern