Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Tips og nyhetsbrev
  • Aloe Vera produkter
  • Om meg
  • Kontakt
  • Login

Hvordan fargerik mat demper betennelser

hvordan fargerik mat demper betennelser

Vi spiser med øynene og det vi spiser har stor innvirkning på helse og velvære. Fargerik og naturlig mat kan reduserer risikoen for betennelser, livsstilsykdommer og aldring. Ofte kan årsaken til sykdom være en skjult eller kronisk form for betennelse. 

Betennelser kan være både bra og dårlig. På den ene siden hjelper det kroppen med å forsvare seg mot infeksjoner og skader. På den annen side kan kronisk betennelse føre til både vektøkning og sykdom. Stress, inflammatorisk mat og lav aktivitet kan gjøre denne risikoen enda større.

Hvis du sliter med vekten, kan kostholdsendringer utgjøre en stor forskjell for helsen din og demper betennelser. Inflammasjon er en del av kroppens immunsystem, problemer oppstår når den bli kronisk. 

Spis mat som demper betennelser 

Betennelsesdempende kosthold får også huden til å se og føles mye yngre og glattere. Muskler og ledd tåler bedre hardere trening uten å gjøre vondt. Du kan få mindre allergier og blir mindre plagsomme om du går ned i vekt. Risikoen for livsstilssykdommer reduseres når du velger fargerik og naturlig mat.  

Lesetips:  Maten som gir deg mer styrke og energi

Alle grønnsaker, frukt og bær med sterke farger inneholder antioksidanter som stimulerer kroppen og som demper oksidativt stress. Oksidativt stress er en av årsakene til flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer, betennelsesrelaterte sykdommer, leddgikt og leddbetennelser, diabetes.

Mange fargerike grønnsaker vil derfor dempe betennelser

Et anti-inflammatorisk kosthold som inneholder nok av fargerik, ren og hel mat stabilisere og reduserer blodsukkeret. Og som inneholder vitaminer, mineraler, Omega-3-fettsyrer og prebiotisk mat som  styrker tarmfloraen er viktig.

Matvarer som inngår i et anti-inflammatorisk  kosthold

Spis en regnbue hver dag og spis så variert som mulig.  Velg fra alle grønnsakssorter når du starter med et betennelsesdempende kosthold, ikke bare den samme maten du bruker hele tiden.
Grønnkål, spinat er gode alternativer og inneholder en masse sunne stoffer. I tillegg er kål og andre grove grønnsaker en god kilde til kostfiber.

Lesetips: Hvordan fargerik mat demper brtennelser

Som sagt, mange grønnsaker er fulle av antioksidanter som fungerer som kroppens indre beskyttelse, og dermed motvirker betennelse. Grove og fiberrike grønnsaker er dessuten nøkkelen til å holde blodsukkeret stabilt. Spis minst 500 g grønt daglig.

Mat som demper betennelse passer for hele kroppen

Spis grønne grønnsaker brokkoli, spinat, rosenkål. Velg frukt med lav GI som epler, pærer. Visste du at bær er en del av ett betennelsesdempende kosthold? Du finner mye antioksidanter i de sterke fargene som i bringebær, jordbær, blåbær, solbær.

Mørk sjokolade og kakao inneholder antioksidanter som reduserer betennelse og risikoen for sykdom og føre til sunnere aldring. Mørk sjokolade og kakao kan redusere betennelse. Velg mørk sjokolade med minst 70% kakao - eller mer - for å få de betennelsesdempende fordelene.

Spis fet fisk og fiskeoljer demper betennelser

Spis fet fisk som laks, sild og makrell minst 2-3 ganger i uken både som middag og som pålegg eller ta tran hver dag. Du kan også ta tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin D. Det er viktig å få nok Omega-3 fiskeolje daglig for å få den betennelsesdempende effekten som demper irritasjon i kroppen.

Økologiske sunt fett finner du i olivenolje, linfrøolje, kokosolje, MCT olje. Dette kan du bruke som dressing til salater eller bland i maten. Andre gode fettkilder er avokado, rå nøtter og frø – spis en håndfull daglig. Bruk kaldpresset olivenolje som dressing til salater og smør på varme grønnsaker, viktig for opptak av fettløselige vitaminer.

Mandler og flere typer nøtter kan være med å senker kolesteroltallet og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt når du spiser brød og andre karbohydrater. 

Bruk rikelig med friske urter og grønn te

Dette er sterke antioksidanter og noen av dem som kanel, kan bidra til å holde blodsukkeret stabilt. Også eplesider eddik og sitronsaft hjelper blodsukkeret, da ett svingende blodsukker kan skape betennelser. Bruk urter og krydder som kanel, sitronsaft, timian, merian, oregano. Disse krydderne sammen har en god detoxeffekt, gurkemeie, hvitløk, ingefær, chili.

Dette bør du spise mindre av

  • Ferdigmat inneholder bearbeidet fett, transfett og palmeolje.
  • Ferdiglagede kjøttprodukter.
  • Spis mindre av karbohydratrike matvarer, eks. poteter, søte frukter.
  • Kutt ut raffinerte karbohydrater som hvitt mel, pasta og sukker.
  • Omega-6 – vanlig kilder inkluderer solsikkeolje og palmeolje.

Mitt beste tips er: Lag mest mulig mat fra bunnen av rene, naturlige og fargerike råvarer.
Ønsker du flere tips for en friskere hverdag finner du mer her: Spis deg friskere minikurs

Hvordan kan jeg hjelpe deg?
Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Jeg har god tid til, ta gjerne kontakt.

Filed Under: Blogg, Kosthold

Slik lager du supergod kjøttkraft og suppe

Suppe som er laget på kraft med masse fargerike grønnsaker er supermat for tarmhelsen. Kjøttkraft er er en gammel tradisjon som er sunt og veldig næringsrikt. Kjøttkraften er rett og slett en energibombe. Kraft gir supergode og smaksrike supper og sauser. Derfor, sats på kraft i kostholdet, det er supersunt og ikke minst billig.

Kraft har forebyggende effekt når det gjelder mage-tarmsystemet. Som kald blir den geléaktig, dette er gelatin og er derfor ekstra bra på grunn av det høye innholdet av gelatin. Gelatin er rett og slett kokt kollagen, protein som er en stor andel av hud, bindevev og leddene våre.

«Kvinner og suppe må man ikke la vente. Da blir de kalde» Otto Serrander

Kollagen blir brukt som anti-aldringsstoff i dyre hudkremer og kosmetikk. Den største effekten er å smøre huden fra innersiden ved å bruke masse energirike kraft i supper og sauser. Visste du at det er bare ca 10 % av næringen som når huden? Derfor kan det være god anti-aldring å spise næringsrike måltider for å beholde en ungdommelig og glødende hud.

Det blir gode supper med en god kjøttkraft 

Da er det vel bare å sette i gang med å koke kraftbein så snart som mulig. Husk at kraften skal trekke lenge, da får du den beste effekten og smaken. Lag mye, frys med i lufttette bokser til senere.

Slik kan du gjøre enkelt:

Du finner kraftbein som oftest i fryseren i de fleste dagligvarebutikker eller gå til en slakter.
Til en god kraft kan du bruke bein fra storfe, kalv, lam, fugl eller vilt. I tillegg kan du bruke bein med litt mer kjøtt – som bibringe, høyrygg, oksehaler. Beina tilfører kraften gelatin, margen i kraftbein gir god smak og masse næringsstoffer, og kjøttet tilfører smak.

Ett supert alternativ til kraftbein er høns.

Vi spiste mye høns tidligere, nå blir de dumpet noe som er forferdelig galt. Hønsefrikassé er jo så kjempegodt! Kraft kokt på bein og skrog er supert i supper, sauser og buljonger. Du finner høns i frysedisken i flere butikker. Hvis ikke, spør etter det!!

Grønnsakskraft er ett godt alternativ hvis du ikke har eller ønsker å bruke kjøttbein eller fiskebein.

Skal du lage suppe, kok kjøttet sammen med bein

Bruk 2-3 kg knoker, oppdelte kjøttfulle bein som oksehaler eller høyrygg. La dette ligge i kaldt vann med litt eddik i ett par timer først.

Høns: En stor høns deler jeg i 4 biter og gjør det på samme måte.

  • Beregn ca. 1 1/2 -2 l vann pr kilo kraftbein, kok opp vannet.  
  • Legg i kraftbeinene og kjøttbein eller høns og la det koke opp på nytt.
  • Skum godt av, slik at kraften blir klar.
  • Tilsett litt salt og noen pepperkorn om du ønsker mer smak.

Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker på ca. 90° C. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer. Ta ut kjøttbein og rens av kjøttet, ha beina tilbake i kraften og la kraften trekke flere timer til - så lenge som mulig.
Når hønsekjøttet er mørt, rens det fra beina og legg skroget tilbake i kjelen og la det stå å trekke lengre.

Kraften blir ekstra god om du tilsetter 3-4 gulrøtter, 2-3 store løk , 2-3 selleristenger kuttet i biter sammen med suppekvast mot slutten av trekketiden sammen med suppekvast. Tilsett hel pepper, grønnsakene og urtene.

Slik lager du suppekvast:

Bind urtene sammen med hyssing og la dem trekke sammen med kjøttet for å gi god smak til kraften. Bruk purre, persille, timian eller andre urter. Kast suppekvasten etterpå. La kraften trekke på lav varme i mange timer. Når den er ferdig  fjerner du beinene og sil kraften og avkjøl.

Oppskrift på suppe, dette bruker jeg:

  • Kraft ca 2 liter
  • 1 purreløk
  • 1 hodekål
  • 4 gulrøtter eller 1 stor søtpotet
  • 1/2 selleri
  • 1 persillerot
  • litt kålrot om du liker det

Hvor mye du skal bruke av hvert er opp til deg, hvilke grønnsaker du liker best. Du kan også bruke kikerter, linser og bønner om du liker det. Jeg bruker masse finsnittet kål og litt mindre av gulrot og kålrot. 

Kjøttboller er også godt å ha i suppen:
  • 250 g kjøttdeig, kyllingkjøttdeig 
  • 3 ss melk
  • 1 ss potetmel
  • 1/2 ta salt
  • litt pepper, muskat, ingefær om du liker denne smaken

Bland kjøttdeig og melk. Bland i potetmel og krydder. Lag en liten smakebolle og slipp den i kraften. hvis den er for løs, ha i litt mer potetmel. 
Lag små boller å ha i den kokende suppekraften og la dem trekke i 5 -10 minutter.

Noen liker også melboller å bruke i suppen. 

Lesetips: Lev deg friskere og lev i balanse

Tips: Har du ikke tid til å passe på kraftkjelen, sett kjelen i stekeovnen på svak varme så kan den stå å trekke så lenge du ønsker. Ta margen ut av beina og ha i supper. Ønsker du å lage en brunere kraft til sauser, stek beinene i komfyren godt først.

Fiskekraft: Du kan også lage kraft fra fiskebein. Husk at fiskekraft ikke bør trekke og ikke koke lenger enn ca 30 minutter, da blir det lim.

Du får flere tips fra Sunnere Hverdag, last med Matplan

Hvordan kan jeg hjelpe deg?
Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Ta gjerne kontakt med meg,  jeg har god tid til å hjelpe deg. 

Filed Under: Blogg, Kosthold

Spis fargerik mat og få en bedre hverdag

Sett deg tilbake ett lite øyeblikk. Er du glad i god mat? Tenk på fargerik mat som dufter så godt at du får spyttet i munnen til å øke. Og du kjenner på forventningen. I tillegg blir du glade av god mat – helt uavhengig av mulige positive helseeffekter. Gode måltider etser seg fast i minnet. 

Når god, sunn og fargerik mat inneholder de næringsstoffer som både kroppen og hjernen trenger for å fungere bra, så får det oss til å føle oss bedre. 

Spiser du rikelig med fargerikt mat, er det mulig å spise deg friskere - om du får rett næring til din kropp! Du kan spise den sunneste maten, men hvis tarmen din ikke klarer å bryte den skikkelig ned, så kan den likevel skape reaksjoner for deg.

  ” Hvert menneske er unikt og det er menneskene, ikke sykdommen, som må tas vare på.” sitat Hippokrates

Vi blir hele tiden bombardert med hva som er sunt og hva som ikke er sunt. Utfordringer kan ofte være - hva er sunt for deg? Dette er individuelt. Symptomer som overvekt, hudplager, muskelplager og oppblåsthet trenger ikke være tegn på sykdom, men signaler fra kroppen om at noe ikke fungerer som det skal.

Lykkefølelser er gratis og mat gjøre deg glad 

God mat gir lykkefølelse, smak, lukt, synsinntrykk er viktig. Sunn mat bør inneholder vitaminer fra grønnsaker, bær og frukt, proteiner som bygge muskler, og sunt fett. Maten er avgjørende for hvordan du føler deg, hvor sunn og sterk du blir, hvor mye energi du får og hvor mye motstand du har mot sykdommer.

Hvor ofte bør du spise i løpet av en dag?
Jeg sverger til periodisk faste de fleste dager. Småspising mellom måltidene eller å spise for sent på kvelden, kan skape uro i magen. Hvis du spiser 3 næringsrike måltider per dag, og kan spise i en periode på f.eks 9 timer – da får tarmen din 15 timer hvile i løpet av et døgn.

Ubalanser i tarmen kan gi plager andre plasser i kroppen 

Bakteriefloraen i tarmen påvirker hvordan du har det, både fysisk og psykisk. Bakteriene i tarmen har mye å si for både humør og energi.  Du kan laste ned flere sunne tarmtips her

Tarmbakteriene påvirker spisemønsteret vårt. Mikrobene i tarmen sender ut signaler til hjernen, og er med på å øke følelser av ubehag. Kanskje trigger det deg til å spise mer av den maten som bakterien ”lever av”, uavhengig om det er bra for deg eller ikke.

Trening har en positiv innflytelse på bakteriebalansen i tarmen din. Stress og overdrevet bruk av antibiotika er to av de største årsakene til lekk tarm.

Slik kan du hjelpe fordøyelsen din med ren og fargerik mat  

  • Start dagen med å drikke eplesidereddik og sitron. Ta 1 ts av hver og bland det i vann. Dette hjelper deg om du har for lite magesyre. Når du tilfører syre før måltidet så vil proteiner og fett fordøyes lettere. Men, sliter du med betennelse i tarmen bør du være forsiktig med dette.

  • Ikke småspis hele dagen. Velg heller å spise 3 måltider med nok godt fett, proteiner og fargerike grønnsaker. For dette vil holde deg lenger mett og du MÅ tygge maten godt.

  • Fett fordøyes langsomt. Spis det gode fettet fra avokado, kokosolje, MCT olje, ekstra virgin olivenolje. Husk, spis litt fett sammen med grønnsaker, smør til varme grønnsaker og olje til salater. Dette er viktig for opptak av vitaminer.
     
  • Bruk krydder og ferske urter i matlagingen. Begge deler er med på å fremme god tarmhelse. Bruk krydder også i te og smoothie, som fersk ingefær, kanel og gurkemeie.

  • Det aller beste er å koke din egen kraft og bruk det i supper, sauser eller drikk det som ett siste måltid for dagen

Les også: Slik lager du god kraft

Oppsummering: Spis deg glad, få litt fart i hverdagen! Mat og måltid er viktig både for fysisk og psykisk helse og for det sosiale samværet. Visste du at enkelte matvarer fungerer som naturlig antidepressiva? Du kan spise deg glad med sunn og fargerik mat! Det er sammenheng mellom mat og humør, og du kan føle deg bra av maten du spiser.

Hvordan kan jeg hjelpe deg? Last ned: Spis deg friskere tips

Sunnere Hverdag ønsker å gi inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. Med en sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse. 

Ta gjerne kontakt.

Filed Under: Kosthold

Neste side »

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Hvordan fargerik mat demper betennelser
  • Slik lager du supergod kjøttkraft og suppe
  • Spis fargerik mat og få en bedre hverdag

Spis deg friskere – Kurs

kanskje trenger du å endre fokus

© 2023 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern