
Spis en regnbue med naturens farger hver dag, det har vi hørt mange ganger. Mat med friske farger gjør deg gladere og påvirker både psyken og hjernens mulighet til å fungere optimalt. Enkelte næringsstoffer kan være sentrale ved angst og depresjon.
Det som er viktig i et sunt kosthold er variasjon. Det er å spise variert og fargerikt – altså at du spiser frukter og grønnsaker med ulike farger. I tillegg er «fargeløse» eller hvite grønnsaker også næringsrike matvarer som bidrar godt med vitaminer og mineraler, så inkluder også grønnsaker som blomkål, sellerirot, hvitløk og pastinakk i kostholdet.
Spis ren mat med naturens farger hver dag
Noen matvarer anses som ekstra næringsrik og bra for helsa. Vi snakker da ikke om supermat i pille- eller pulverform, men helt vanlige, hele matvarer som skal inneholder mange nyttige næringsstoffer. Fordi det viktig å inkludere flere ulike frukter og grønnsaker i kostholdet fordi alle bidrar med ulike vitaminer og mineraler som kroppen.
Fargerike måltider reduserer risikoen for sykdommer. Mange fargerike frukt og grønnsaker inneholder mye antioksidanter, stoffer som er gunstige for helsen. Du har sikkert hørt at måltider med flere ulike farger vil hjelpe deg å leve et lengre og sunnere liv?

Fargerike grønnsaker og frukt kan ha en rekke fordeler for helsen din, fordi de inneholder mange livsviktige næringsstoffer og vitaminer. I følge tradisjonell kinesisk medisin er farger og smak viktig for kroppens avgiftning og viktige funksjoner i kroppen:
- Røde farger har en bitter smak
Grønnsaker og frukt med denne farge og smak er med på å styrke hjerte og tynntarm. Den bitre smaken kan dempe feber, betennelse og hjelper mot hoste. Prøv dette neste gang du er forkjølet. Rødt inneholder lykopen som i tomater.
- Gule og oransje farger har en søtlig smak
Det er disse som styrker milt og magesekk, virker styrkende, varmende, lindrer smerte. Kan også virker også beroligende når du stresser. Men, for mye søt smaks kan øke slimproduksjon i bronkier, bihuler og øke betennelse og fedme.
Gult inneholder karotenoider som stabiliserer blodsukker og reduserer risikoen for diabetes, bidrar til å redusere fettinnholdet i blodet. Gode kilder er søtpotet, sitron, appelsin, gulrøtter.
- Grønne farger har sur smak
Mat med grønt styrker lever og galleblære, den forfrisker og avgifter. Visste du at surt virker beroligende når du er hissig og temperamentsfull? Derfor bør du bruke denne smaken i perioder med mye stress. Grønt inneholder klorofyll som er blant de gunstige stoffene vi finner mye av i brokkoli.
Klorofyll kan bidra til å redusere risikoen for sykdom, spesielt i tykktarm. Reduserer risikoen for hjerte og karsykdommer. Gode kilder er kålplanter, brokkoli, grønne bladgrønnsaker som spinat, salater.
- Hvite farger og smaken av krydder
Dette styrker lunger og tykktarm. Hvite grønnsaker inneholder stoffer som kan motvirker betennelse og aldring. Det beskytter blodkar mot angrep fra frie radikaler og reduserer risikoen for blodpropp. Gode kilder som løk, hvitløk, blomkål, epler, neper, kålrot og sellerirot.
Enkel å spise mer grønnsaker når du lager suppe.
Ingen ting er bedre enn hjemmelaget suppe, den varmer og metter, er billig og sunn mat. Bruk mange forskjellige grønnsaker, som sellerirot, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter, løk eller tomater. Du kan også bruke bønner og linser.
Tilsett friske urter, bruk chili, ingefær, hvitløk for å piffe opp. Server gjerne din favorittsuppe med litt grovbrød, og nyt den med god samvittighet!
Tips: Har du barn som ikke liker grønnsaker, bruk stavmikseren og mos suppen, den blir glatt og fin.
Ønsker du andre oppskrifter? Da kan du laste ned Smoothieguiden fra Sunnere Hverdag.
Sunn og frisk mat handler om et fargerikt kosthold. Mat som styrker og gjør en sliten og trett kropp friskere, mer energifull.
Hvor mye grønnsaker bruker du om dagen?
Jeg er kostveileder med fokus på fargerik og naturlig mat.
Jeg har god tid til å hjelpe deg, ta gjerne kontakt.