Sunnere Hverdag

Spis deg friskere

Facebook
  • Hjem
  • Blogg
  • Aloe Vera produkter
  • Lev deg friskere
    • Kosthold
  • Periodisk faste
    • Smoothie Guiden
  • Spis deg slank
    • Tarm i balanse
  • Om meg
    • Kontakt
    • Login

Tåler du maten du spiser?

tåler du maten du spiser

Maten vi spiser skal være det som gir styrke og energi i hverdagen. Men, mat kan også være med på å gi deg store plager. Dersom du har kjent på vondt i magen når du har spist, er spørsmålet om du tåler akkurat den maten du spiste?

Blir du blir dårlig og uvel når du spiser den samme igjen og igjen? Som vondt i magen, hodepine, er sliten, har vonde ledd og muskler og kanskje hudproblemer?

Start dagen med en lett og næringsrik frokost, unngå hurtigmat og måltider sent på kvelden. Drikk rikelig væske, minst 1 ½ liter vann eller urtete daglig. Sliter du med mye halsbrann finner du noen tips her. Kaffe og alkohol øker væskebehovet og kan tørke ut kroppen. Drikk gjerne grønn te og urtete.

Det viktigste du gjør før du starter med endringer, ta kontakt med legen din.

Kostholdet påvirker hele helsen din

Det er flere sykdommer og plager som skyldes feil kosthold. Du er kanskje klar over sammenhengen mellom disse plagene og maten du spiser. Hva slags mat du blir syke av og hva slags mat som passer deg best er helt individuelt. Hva som er sunn mat for noen kan være rene giften for andre.

Et viktig spørsmålet for deg er om du tåler maten du spiser? Hvis ikke bør du eliminere det som gir deg smerter i magen. Når man utvikler intoleranse for visse matvarer, dannes det antistoffer i blodet mot denne maten. Dette gir igjen en rekke kjemiske reaksjoner som oppleves som symptomer eller ubehag.

Lesetips:  Oppnå bedre helse med naturlig mat

Her er noen symptomer på matintoleranse:

Smerter og ømhet i ledd og muskler, spenningshodepine og søvnløshet. Du kan få rennende eller kløende øyne, tett nese og bihule problemer, nyseanfall. Humørsvingninger, irritabel, dårlig hukommelse, konsentrasjon og hudkløe, utslett og kviser er noen av symptomene.

Hvordan finne ut om du tåler maten du spiser?

Det aller viktigste ved vedvarende problemer, gå til legen og få tatt tester. Du kan selv ta deg tid til å teste det ut de vanligste intoleranser er ofte brød/kornprodukter, gjær og melk. Hvor skal du så starte med å teste ut mat du ikke tåler? Tenk deg godt om og noter ned

  • Når får du vondt i magen? Reagerer du fort på  f. eks blir du kvalm av egg?
  • Eller er det når du har spist mye boller, kaker, pizza?
  • Når du har spist mye melkeprodukter som is, krem, desserter, drukket melk?
  • Blir du ofte slimete i halsen eller småkvalm?
  • Når du spiser mye snop som smågodt, sjokolade, blir du uvel?

Det tar tid, derfor bruk en «matbok» og skriv ned opplevelsene dine. Føler du deg bedre så kan du fortsette en stund til uten melk. Hvis du ikke merker noe forskjell er det kanskje ikke melkens skyld.

Start forsiktig med å kutte ut ett produkt i 14 dager eller mer

Merker du noen forskjell når du f. eks ikke bruker melk i matlagingen? Som regel tåler noen fet ost og kan spise litt av det. Ofte kan reaksjonene dine være en kombinasjon av fiber fra kornprodukter, gjær og gluten, uten at du har glutenallergi. Dette blir litt tøffere å teste siden vi er så vant med å spise brød.

Du finner i dag ganske mange alternative produkter uten mel som du kan spise i en periode, som økologisk glutenfri havregryn. Ett bra valg kan også være bløtlagt linfrø, chiafrø eller fiberhusk utrørt i vann. Disse danner gelèstoffer som fremmer tarmfunksjonen både ved at de øker tarmvolumet og «smører» tarmen. Spis sammen med kokosmelk.

Hva med grønnsaker, frø og bønner?

Fiber fra grønnsaker, belgfrukter og frukt øker tarmbevegelsene og fremmer fordøyelsen. Det stabilisere blodsukkeret, senke kolesterolet og skille ut giftstoffer med avføringen. Men kan også være en del av problemet.

Hva kan du selv gjøre for å få det bedre?

  • Test ut ett glass Biola eller økologisk kefir daglig, du får melkesyrebakterier som gir en god tarmflora, kanskje tåler du syrnede melkeprodukter.
  • Bitterstoffer i grønnsaker og urter øker utskillingen av fordøyelsesvæsker og fremmer en bedre fordøyelse.
  • Det gjør også frisk ingefærrot, som kan brukes raspet i maten eller som skiver i teen.
  • Alle typer kål og løk inneholder svovelforbindelser som stimulerer leverens utskilling av avfallsstoffer og miljøgifter.

Lesetips: For mye magesyre, ta rødbetertesten

Det viktigste er at du må bare prøve å se hva som er bra for deg, om du tåler maten du spiser.

Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Ta gjerne kontakt med meg om du trenger min hjelp.

Filed Under: Blogg, Frisk tarm, Kosthold

Alle trenger å spise mer grønnsaker

Lar du grønnsaker, frukt , nøtter og bær være en naturlig del av et sunt og næringsrikt kosthold? Da får du både vitaminer, mineraler og kostfiber – i tillegg er kaloriinnholdet lavt. Vi vet at det er sunt, og har hørt om å spise ”5 om dagen”, gjør du det?

En porsjon med frukt og grønt er 100 gram. Halvparten av de porsjonene bør bestå av grønnsaker, som kan være en større del av matinntaket ditt. Da får du får i deg næringsstoffene som kroppen trenger, og vil kunne gå ned i vekt om det er ønskelig.

” For opprevne nerver og indre uro er selleri din næring og ditt botemiddel”, sitat Hippokrates

Grønt inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie radikaler. Dermed reduseres risikoen for å utvikle livsstilsykdommer. I tillegg inneholder de både vitaminer, fiber og mineraler som er bra for helsa.

Alle trenger å spise mer grønnsaker

Når det gjelder økologisk dyrking eller konvensjonelt dyrkede, så spriker meningene i alle retninger. Det er du og jeg som må velge, jeg tenker dess færre sprøytemidler jo bedre er det for oss og naturen. Friske grønnsaker er uansett godt for helsa.

Bruk grønt, frukt og bær i smoothie
Smoothie er populært og det er med god grunn! Det smaker utrolig godt, er enkelt og raskt å lage, i tillegg til å være sunt. Er du er en av dem som ikke er så glad i grønnsaker, kan du kamuflere dem i en frukt- og grønnsakssmoothie. Prøv med epler, jordbær, gulrøtter, spinat, grønnkål og andre sunne godsaker. Bare fantasien som setter grenser.

Grønn smoothie med mango, avokado
  • 100 g grønnkål, spinat fersk eller frosset
  • 1 pose frosne mango biter
  • 1 ss hakket frisk ingefær
  • 1 1/2  sitroner eller lime, presses
  • 4 -5 dl vann / kokosmelk
  • Smak til med litt chili, svart pepper, gurkemeie
  • 1 avokado
  • Valgfritt: 1 ss lønnesirup avhengig av søtheten til frukt

Ha grønnkål, mango, ingefær i blenderen. Mengden av vann vil avhenge av hvor mange av ingrediensene er frosset. Bland, tilsett vann litt om gangen etter behov. Putt i avokado tilslutt. Når alt er godt blandet, smak og juster krydder etter behov. Og for mer frisk smak, tilsett litt sitronsaft. For å gjøre det tykkere / kaldere, tilsett litt is. Kanskje litt kokosmelk hvis du liker det.

Server favorittsuppen med grovbrød og nyt!

Lag grønnsakssupper fra bunn. Ingen ting som smaker så godt som hjemmelaget suppe, den varmer og metter, er billig og sunn mat. Lager du ekstra mye, frys ned i porsjoner. Bruk mange forskjellige grønnsaker, som sellerirot, gulrøtter, brokkoli, blomkål, sellerirot, purre, poteter, løk eller tomater.

Hva med bønner og linser istedenfor potet? Tilsett friske urter, bruk chili, ingefær, hvitløk for å piffe opp. Har du barn som ikke liker grønnsaker, bruk stavmikser og mos suppen så den blir glatt og fin.
Oppskrift på supergod kraft finner du her.

Har du prøvd å stek sprø grønnsakschips?

Visste du at du kan lage deilige chips av mye annet enn bare poteter? Mange grønnsaker, som for eksempel grønnkålblader, søtpotet og gulrøtter, kan være gode utgangspunkter for sunn snacks. Og med litt fantasi og krydder kan du få chips som er både salte, søte og sterke.

Grønnkålschips: Skyll og rens kålen, riv bladene i grove biter. Gni inn litt olivenolje og fordel utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 150˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det kan ta ca. 15 – 20 minutter.

Lesetips: Matens farger og smak påvirker helsen din

Du kan også bruke lavere temperatur og lengre steketid. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden. Pass på så de ikke blir brent!

Bytt ut taco lefsene med salatblader

Dersom du ønsker å spise sunnere og mer grønnsaker er et godt tips å bytte ut taco lefsene med salatblader – dette smaker akkurat like godt, samtidig som det er mye sunnere.

For eksempel bruk hele blader av hjertesalat. Disse er passe store, smaker friskt og er knasende sprø. I tillegg er hjertesalat rik på A-vitamin, C-vitamin og B-vitamin, noe som er topp for helsa. Istedenfor kjøtt kan du bruke brune bønner. Og hjemmelaget tomatsaus.

Lag grønnsaksvafler til frokost

Hvis du sliter med å få i deg «fem om dagen» kan det å lage grønnsaksvafler til frokost være en smart idé! Bare sett i gang og prøve deg fram.  I tillegg til grønnsakene som står oppført i oppskriften, kan også kålrot, persillerot og sellerirot brukes.

  • 1 liten søtpotet, 2-3 gulrot eller du kan raspe brokkoli, blomkål
  • litt finhakket frisk kruspersille og finskåret frisk gressløk eller vårløk
  • 2 egg, 2 ss smør
  • salt og hvit pepper
  • 1 – 2 ss chiafrø

Slik gjør du:

Skrell søtpotetene og gulrøttene og riv dem på et råkostjern. Klem ut litt av vannet og ha dem i en bolle. Tilsett kruspersille og gressløk og bland alt godt sammen. Tilsett eggene. Smelt smøret og ha det i røren. Smak til med salt og hvit pepper. Ha i chiafrø og la dem svelle i ca 15 min. Det gjør røra er passe tykk, blir den for tykk, ha i litt vann, melk. Stek grønnsaksvaflene i vaffeljern og avkjøl på rist.

Håper du har fått litt inspirasjon til å spise mer grønnsaker.

Sunnere Hverdag ønsker å gi deg inspirasjon, motivasjon slik at du tar sunne kostholdsvalg. En sunn livsstil som fremmer god helse, god samvittighet og en kropp i balanse.

Ta gjerne kontakt med meg, jeg har god tid til å hjelpe deg.

Filed Under: Blogg, Kosthold, Spis deg friskere

Slik lager du sunn og enkel marsipan

marsipan

Marsipan hører julen til, det du trenger er en liten kvern eller hurtigmikser så lager du din egen gode marsipan. 

Mandler finnes i to varianter – søt og bitter. Mandler har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitaminer og mineraler. Mandler er også en kilde til protein. Du kan lage av mandler du skolder, tørker og maler selv, eller gjøre en enklere variant med mandelmel.

Hjemmelaget marsipan er kjempegodt. Det er enkelt og snart, og som alt annet som er hjemmelaget, smaker det mye bedre! Du kan tilsette marsipanen med forskjellig smaker og variere i det uendelige.

Lettvinte løsninger er bra i en travel tid. Du kan skolde mandlene og tørke den og kverne. Hva med å gjøre det enkelt i en travel tid? Her er to forskjellige varianter, oppskriftene finner du under.

Marsipan med mandelmel:

  • 500 g finmalt mandelmel (ikke fettredusert) 
  • ca 4 – 500 g melis eller sukrinmelis 
  • ca 2 – 3 eggehviter

Du kan blande litt vanlig melis i sukrinmelis fordi denne smaker litt «kaldt». I denne oppskriften bruker du ferdigmalt mandelmel, det blir fort og enkelt å lage i en travel hverdag. Hvis du ønsker å lage marsipan «fra bunnen» må du å kverne mandlene selv.

Med mandler: Mandlene skåldes først og tørke over natten, før du kverner dem. Det kan hende at du trenger mer enn 1-2 eggehviter. De mandlene du har kvernet selv inneholder mer væske. Bruker du ferdig mandelemel så husk på at du ikke kjøper fettredusert mandelmel. Det blir ikke bra marsipan av det.

Fremgangsmåte:

Bland mandelmel, melis, 1 – 2 eggehviter  i en bolle og kna sammen for hånd. Dersom marsipanmassen fortsatt er smulete, tilsett litt mer eggehvite. Marsipanmassen skal henge sammen slik at du enkelt kan forme  små kuler. Tilsett da mer melis for å få riktige konsistensen. Du kan også ha noen dråper med f.eks. vanilje, sitron for mer smak. 

Lag figurer, kuler og pynt med det du liker. Ønsker du litt farge dem kan du bruke konditorfarge. Oppbevar i tett boks i kjøleskapet.

Sunne fristelser som gir deg mer energi

Marsipan med aprikoser eller annen tørket frukt

  • ca 100 g tørket aprikos som har ligget i vann over natten
  • 150 g mandelmel eller malte mandler uten skall
  • 50 g sukrin melis eller vanlig melis
  • 1 – 1 ½ eggehvite

Slik gjør du det:

Hell vannet fra aprikosene, tørk dem godt. Putt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin kjør til det jevn masse. Lag kuler som du putter i små konfektskåler, eller bare sette på ett matpapir og ha litt smeltet sjokolade over som pynt.

Smelt sjokoladen i vannbad, dypp marsipanen i, la renne av fra en gaffel. Du kan også sette dem i fryseren over natten, og dyppe hele i sjokolade mens de er frosne. Ha kulene på bakepapir til de har stivnet.  Pynt med det du vil. Oppbevar i kjøleskap/fryser.

Lykke til 🙂

Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger hjelp.

Filed Under: Kosthold

« Forrige side
Neste side »

Spis deg friskere og sunnere

Jeg er kostveileder med fokus på fargerikt kosthold og deler min erfaring om hvordan jeg spiste meg friskere. På bloggen får du tips og råd om kosthold, livsstil og helse.

Sunnerehverdag

Reidun Brustad – SunnereHverdag

Siste innlegg

  • Fargerik og ren mat gjør deg glad
  • Periodisk faste har god effekt på helsen
  • Hvorfor er det så vanskelig å spise sunt?

Spis deg friskere – Kurs

kanskje trenger du å endre fokus

© 2025 Sunnere Hverdag · Web: Lotte Thori Løvstad · Informasjonskapsler/Personvern